W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Staż naukowo-badawczy doktorantki Dominiki Kaczmarek

W dniach 9 - 13 czerwca 2025 r. doktorantka w dyscyplinie nauki o zdrowiu mgr Dominika Kaczmarek oraz mgr Malwina Wójcik z Katedry Dietetyki i Badań Żywności UJD odbyły tygodniowy staż naukowo-badawczy w Katedrze Technologii Żywności i Przechowalnictwa na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Opiekunami stażu byli: dr hab. inż. Artur Gryszkin, prof. uczelni oraz dr hab. inż. Małgorzata Kapelko-Żeberska, prof. uczelni. Celem stażu było wykonanie serii emulsji roślinnych oraz przeprowadzenie prób oznaczenia ich wielkości cząstek z wykorzystaniem laserowego analizatora rozkładu wielkości cząstek (LSD) firmy Malvern.

Badania realizowano w ramach projektu NUTRITECH pt. „Opracowanie innowacyjnych wegańskich produktów typu instant z wykorzystaniem alternatywnych emulgatorów, w tym białek roślinnych, wzbogaconych preparatem błonnikowym ze skrobi o właściwościach prebiotycznych”. Serdecznie dziękujemy zespołowi Uniwersytetu Przyrodniczego za otwartość i zaangażowanie! Był to niezwykle cenny czas praktycznej nauki, inspirującej współpracy i wymiany doświadczeń.

Data dodania: 02 lipca 2025