Staż naukowo-badawczy doktorantki Dominiki Kaczmarek
W dniach 9 - 13 czerwca 2025 r. doktorantka w dyscyplinie nauki o zdrowiu mgr Dominika Kaczmarek oraz mgr Malwina Wójcik z Katedry Dietetyki i Badań Żywności UJD odbyły tygodniowy staż naukowo-badawczy w Katedrze Technologii Żywności i Przechowalnictwa na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Opiekunami stażu byli: dr hab. inż. Artur Gryszkin, prof. uczelni oraz dr hab. inż. Małgorzata Kapelko-Żeberska, prof. uczelni. Celem stażu było wykonanie serii emulsji roślinnych oraz przeprowadzenie prób oznaczenia ich wielkości cząstek z wykorzystaniem laserowego analizatora rozkładu wielkości cząstek (LSD) firmy Malvern.
Badania realizowano w ramach projektu NUTRITECH pt. „Opracowanie innowacyjnych wegańskich produktów typu instant z wykorzystaniem alternatywnych emulgatorów, w tym białek roślinnych, wzbogaconych preparatem błonnikowym ze skrobi o właściwościach prebiotycznych”. Serdecznie dziękujemy zespołowi Uniwersytetu Przyrodniczego za otwartość i zaangażowanie! Był to niezwykle cenny czas praktycznej nauki, inspirującej współpracy i wymiany doświadczeń.
Data dodania: 02 lipca 2025