Przejdź do treści

Opiekun naukowy:

dr hab. n. med. Maciej Świat Prof. UJD

Wydział Nauk o Zdrowiu

m.swiat@ujd.edu.pl

 

Odżywianie w schorzeniach neurologicznych

W przypadku wielu chorób neurologicznych nadal nie jest znana ich etiologia (m.in. stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, padaczka). Obok wielogenowej predyspozycji do rozwoju patologii układu nerwowego podnoszone jest znacząca rola czynników środowiskowych wśród których dieta odgrywa bardzo istotną rolę. Kolejny aspekt związany z odżywianiem to wpływ diety na przebieg choroby. Z uwagi na długofalowy wpływ diety na rozwój i przebieg schorzeń przewlekłych ocena jej roli jest szczególnie trudna. Zagadnienie odżywiania można badań w kilku aspektach np. nawyki żywieniowe, stan odżywienia czy stan wiedzy na temat zasad odżywiania. Poszerzenie wiedzy w tym zakresie może przynieść cenne wskazówki co do znaczenie odżywiania i zwrócić większą uwagę na ten często zaniedbywany obszar w procesie terapii schorzeń neurologicznych.