dr hab. prof. UJD Magdalena Bator
Dyscyplina naukowa: językoznawstwo
Tradycje kulinarne w języku
W ostatnich latach obserwujemy ogólny wzrost zainteresowania tematyką kulinarną. Różnorodne blogi kulinarne oraz programy i konkursy poświęcone gotowaniu przyciągają uwagę milionów widzów, a ich atrakcyjność jest zwiększana przez udział gości oraz celebrytów jak również poprzwz prezentację smaków z najdalszych zakątków świata. Wydaje się, że przeciętny widz/kucharz/konsument już dawno przestał skupiać się na daniach tradycyjnych, a coraz częściej sięga po nowe smaki, techniki przyrządzania, czy też dekorowania dań. Pomimo tak szeroko obecnej w przestrzeni publicznej tematyki kulinarnej, historia rozwoju poszczególnych potraw, czy też historia poszczególnych “gatunków kulinarnych”, tj. przepis, książka kucharska, jadłospis, toast, pamiętnik, blog/vlog, itp., nadal pozostaje nie do końca zbadana.
Celem proponowanego badania jest analiza ewolucji, struktury i cech tekstu kulinarnego (lub jemu pokrewnych: medycznego, alchemicznego, zielarskiego, itp.). Badania mogą mieć charakter:
- synchroniczny lub diachroniczny;
- semantyczny, leksykalny, morfologiczny, socjolingwistyczny, leksykograficzny, typologiczny, strukturalny, itd.
- porównawczy
Możliwe są badania w oparciu o teksty źródłowe, korpusy i bazy danych, rękopisy, materiały leksykograficzne, itp.
W przypadku badań o charakterze interdyscyplinarnym, możliwa współpraca z:
- prof. Isabel de la Cruz Cabanillas (Uniwersytet of Alcala, Hiszpania)
- prof. Letizia Vezzosi (University of Florence, Włochy)
- dr Julia Schultz (University of Heidelberg, Niemcy)
- prof. Radosław Dylewski (UAM, Poznań)
- dr Karolina Rosiak (UAM, Poznań)
- dr Anna Hebda (UAM, Poznań)