Przejdź do treści

Opiekun naukowy:

dr hab. Krzysztof Jasik, prof. UJD

k.jasik@ujd.edu.pl

Wiodące tematy badań eksperymentalnych:
Wpływ patogenów na tkanki zwierzęce i ludzkie.
Przezłożyskowa transmisja patogenów – infekcje wrodzone.
kompetencje, wiedza i zainteresowania:
– Doświadczenie w zastosowaniu mikroskopii elektronowej w badaniach materiałów doświadczalnych i klinicznych.
– Analiza różnorodnych materiałów (tkanek i biokompozytów) przy użyciu rutynowych metod histologicznych, mikroskopii konfokalnej i AFM.
– Główny obszar wiedzy i kompetencji: histologia i embriologia, parazytologia, mikrobiologia i patofizjologia.

Experimental research topics leading:
Effects of pathogens on animal and human tissues.
Transplacental transmission of pathogens – congenital infections.
competence, knowledge, and interests:
– Experience in the application of electron microscopy in the study of experimental and clinical materials.
– Analysis of diverse materials (tissues and biocomposites) using routine histological methods, confocal microscopy, and AFM.
– Main area of knowledge and competence; histology and embryology, parasitology, microbiology and pathophysiology.


 

Opiekun naukowy:

dr hab. Hanna Mojska, prof. UJD

h.mojska@ujd.edu.pl

Badania nad wpływem stosowania różnych modeli diety w okresie ciąży i laktacji na lipidom mleka kobiecego – predyktor prawidłowego rozwoju niemowlęcia.

Mleko matki jest pierwszym wyborem w żywieniu niemowląt. Dostarcza nie tylko wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla jego prawidłowego rozwoju, ale zawiera również czynniki bioaktywne, które stanowią naturalną ochronę przed infekcjami. Skład mleka kobiecego jest zmienny i zależy zarówno od czynników fizjologicznych, jak i związanych ze stylem życia, w tym sposobem żywienia kobiet w okresie ciąży i laktacji. W największym stopniu dotyczy to frakcji tłuszczowej. Lipidy pełnią podstawową funkcję w organizmie człowieka. Są źródłem energii, składnikiem budulcowym błon komórkowych, działają jako cząsteczki sygnalizujące m.in. stan zapalny. Obecnie coraz więcej osób, szczególnie młodych kobiet, stosuje różnego rodzaju diety eliminacyjne m.in. dietę wegetariańską, wegańska czy ketogeniczną. Profilowanie lipidomiczne próbek mleka kobiecego z zastosowaniem chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrem mas do pomiaru czasu przelotu (LC-QTOF MS) pozwoli na identyfikację poszczególnych frakcji lipidów, obecności i rodzaju wiązania w cząsteczce kwasów tłuszczowych oraz obecności metabolitów. Pozwoli również na wykazanie prawdopodobnych różnic lipidomu mleka kobiecego w zależności od modelu diety. Niewiele jest opublikowanych badań z tego obszaru. Praktycznym aspektem będzie podstawa do opracowania zaleceń żywieniowych dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią.

Studies on the effect of using different diet models during pregnancy and lactation on human milk lipidome – a predictor of proper infant development.

Human milk is a first choice in infant nutrition. It not only provides all the nutrients necessary for the proper infant`s development but also contains bioactive factors that provide natural protection against infections.The composition of human milk is variable and depends on both physiological and lifestyle factors, including the way women are fed during pregnancy and lactation. This applies primarily to the lipid fraction of breast milk. Lipids play a fundamental role in the human body. They are a source of energy, a building component of cell membranes, act as signaling molecules, e.g. inflammation. Currently, many people, especially young women, use various types of elimination diets, e.g. vegetarian, vegan or ketogenic diet. Lipidomic profiling of breast milk samples using liquid chromatography coupled with a time-of-flight mass spectrometer (LC-QTOF MS) will allow for the identification of individual lipid fractions, the presence and type of binding in the fatty acid molecule and the presence of metabolites. It will also allow to demonstrate probable differences in human milk lipidome depending on the diet model. There is little published research in this area. The practical aspect will be the basis for developing nutritional recommendations for pregnant and breastfeeding women.

 


 

Opiekun naukowy:

prof. dr hab. Andrzej Ślęzak

a.slezak@ujd.edu.pl

 

Ocena redukcji parametrów antropometrycznych w diecie niskocukrowej w oparciu o model matematyczny.

Metodyka i procedura badawcza: pomiary przy pomocy analizatora składu ciała, pomiar obwodu w talii i w biodrach.
Grupa badawcza: około 60 osób bez chorób metabolicznych z nadwagą lub lekką otyłością.